Godsets historie

Historien om Grønnessegaard Gods

Grønnessegaard Gods har været en del af Halsnæs området i snart 250 år, og har været ejet og drevet af familien Hasselbalch gennem de sidste 100 år.

Grønnessegaard er beliggende på sydkysten af Halsnæs omgivet af skov og med udsigt over Roskilde Fjord. Grønnessegaard er en hovedgård oprettet 13. maj 1776 af Johan Frederik Classen, som også etablerede bl.a. Arresødal og Corselitze.

Efter J. F. Classens død i 1792 overgik ejendommen til det Classenske Fideikommis, som solgte ejendommen til Prins Carl af Hessen (Frederik VI’s svigerfar). I 1804 overdrog Prins Carl ejendommen til sin svigersøn og efter dennes død i 1839 blev ejendommen statseje. Nogle år efter enevældets ophør blev ejendommen i 1859 solgt til brdr. Hellemann. Hellemann opfører hovedbygningen og sælger siden ejendommen til indehaveren af Missionshotellet i København Andreas Christian Nissen.

 

Grønnessegaard i dag

Grønnessegaard blev 2. marts 1921 af Nissens arvinger solgt til Dr. Karl Hasselbalch. Ejendommen ejes i dag af Ditlev Hasselbalch, som er 4. generation af den Hasselbalch’ske familie på Grønnessegaard.

Bygninger og brostensbelægning på Grønnessegaard er i dag fredet, så også kommende generationer kan nyde den uspolerede kulturarv.

Den primære drift består i dag af agerbrug. Derudover vil besøgende på ejendommen om sommeren kunne nyde synet af græssende Hereford kvæg og heste på de tilstødende jorder. I de omgivende skove og søer er der et mangfoldigt liv af ænder, fasaner, rådyr og kronhjorte.

Ejendommen har gennem tiden haft skiftende navne:
– Grønnessegaard
– Grønnesøgaard / Grønnesøgård
– Grønnæssegaard / Grønnæssegård

Se mere om landbruget på godset HER